corona

Corona en communicatie

Helaas.. er is een tweede golf gaande. Op veel scholen zijn ouders niet welkom. We weten dat communicatie met ouders heel belangrijk is, hoe doe je dat in tijden van corona?

Groepgesprekken via Teams
Onlangs waren we op een school waar een leerkracht ouder-groepgesprekken organiseert. Zij clustert ouders van 5 leerlingen en heeft 20 minuten gesprekken, via teams, met hen. 

Hierdoor houdt ze contact met de ouders, en creeert een netwerk voor de ouder.

Dit netwerk, is zeker in deze tijd, erg belangrijk! Er zijn ouders die veel stress thuis ervaren (moeten weer thuiswerken) of die zich eenzaam voelen. Een netwerk kan ze hierdoor helpen. 

Gesprek eind van de middag
Op een andere school laten leerkrachten de ouders van kinderen over wie ze zich zorgen maken, aan het eind van de middag voor een gesprekje op school komen. Even horen  hoe het met ze gaat, even elkaar zien. De kinderen spelen gezellig in de klas, terwijl de juf vertelt aan de ouders hoe het met hun kind gaat. De leerkrachten zien de ouders daar erg van genieten. Ze horen van sommige moeders dat ze al maanden de deur amper uit komen en bijna geen familie of vrienden meer zien uit angst om ziek te worden.

Foto's delen
Ook zijn er leerkrachten die foto's vanuit de klassensituatie delen via de app of mail. Ze betrekken de kinderen erbij door ze te laten zien welke mooie foto juf heeft gestuurd. 'Vertel je papa en mama dat ze even moet kijken!?

In de ITK zijn ouders gewend geraakt aan het dagelijkse contact via Skype. Ook nu wordt dat nog ingezet bij oudergesprekken. Via het kind wordt er een briefje meegegeven met een tijd waarop ouders in kunnen bellen. Dat werkt goed en het is fijn om weer even contact te hebben.

Intakes hebben we steeds buiten gedaan en zelfs via het raam. De directeur achter de computer en ouders buiten op een stoel. Een gekke situatie waar beide partijen soms erg om moesten lachen. Rondleidingen gingen buiten de school om waarbij ouders door de ramen konden kijken van de verschillende klassen. Nu het weer kouder wordt en we beter weten wat wel en niet kan, komen ouders weer binnen en kregen ze een snel rondje langs de klassen. Alles keurig op 1.5 meter afstand. Intakes vinden plaats in de grote aula met de ramen open, soms met de jas aan. Ouders begrijpen heel goed waarom het op deze manier gaat. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje!

Een gemis... hoe pak jij het aan?
Wat missen we het! De gezelligheid in de school met ouders die in de aula op hun laptopje aan het werk waren en een kopje koffie uit de keuken pakten alsof ze thuis waren. Hopelijk komt deze tijd weer terug! Tot die tijd horen we graag mooie voorbeelden van hoe jullie met ouders omgaan in deze bizarre tijd. Laat het ons weten!